Обикни Амстердам

293 Views 0 Comment

Скъпи приятели пътешественици,

Амстердам трябва да бъде обикнат по истински причини. Ако бях местна, нямаше да съм щастлива с туристите, които идват тук заради грешните причини. Готови ли сте за още една история на Freelance Travellers?

Не е тайна от какво са привлечени тълпите към Холандия, и по-точно към Амстердам. Истината е, че този град има много повече да предложи. Красивият контраст между добро и лошо, комерсиализираните забележителности и историческото наследство са културно изживяване, което си струва. До всички любители на цветята, имайте предвид, че най-хубавото време за посещение за вас би било, когато цъфтят лалетата.

Когато бях в Германия на гости на приятелка по време на нейната Еразъм програма, вече имахме планирана екскурзия до Амстердам. Наехме кола с още трима нейни приятели и си пуснахме да слушаме Боб Марли по пътя, нужно ли е да говоря повече?

Като пристигнахме, разбрахме че хотелите таксуват по-скъпо през уикенда от колкото през седмицата. Това може да се окаже неприятна изненада за неподготвения турист на бюджет. Следващото нещо, което направихме, е да си наемем колела и да обиколим града като местните. Не може да се съревноваваш с местните колоездачи, те буквално си живеят на този превоз и то на доста високи скорости. Още повече, те дори са способни да заобикалят и избегнат вглъбения да снима турист на пътя им. Да не споменавам, че могат и да пият кафе, докато карат и да вършат още много чудеса, които не предполагах, че са възможни на колело. Забележителен е процентът колела в сравнение с този на другите средства за транспорт.

Лалета, сирене, бира, Ане Франк, Ван Гог – всички те присъстват и дишат в тази гледка. Считат се за емблематични. Само погледнете тази снимка, която е хванала името на известния художник и името на популярната бира в един кадър.

След няколко крачки надолу по канала се натъкнахме на лодка с името на малката писателка, която е споделила своите истории от Втората световна война в дневника си. Амстердам предлага лодки под наем за влюбените двойки. Ако искате да се оставите да учите, отделете си време да изследвате. Ако извадите късмет, дори бихте могли да си поприказвате с някой местен на това прекрасно пътешествие. Но бъдете изключително внимателни кого си подбирате за разговор.

Най-доброто ми попадение в Амстердам беше графит със синьо момиче, който ми е най-любим и до сега. Докато снимах, един ухилен мъж ни предложи да влезем в един гараж и да ударим по едно. Пропуснахме предложението без колебание. Радарът засече неприятности. От тази случка си ми остане червена лампичка. Но пък успях да заснема графита и да го споделя с вас.

Пътувайте разумно, странстващи другари, защото не всичко е забавление навън. Запазете поглед за хубавите неща, но и отбелязвайте опасностите също така.

Ваша вечно пътуваща,

0 Comments

Leave a Comment