Как да прекосим Рим пеша и безплатно? – Част 1

408 Views 0 Comment

Ах, Рим е толкова красив град и колкото и пъти да ходя там не спирам да се удивлявам от неговата красота и романтика. Перфектна смесица между история и класическа европейска столица, в Рим ще откриете това, което търсите – познание, мир или любов … всичко е там и пред очите ви.

Създадох един оптимален маршрут, в който може да обиколите Рим за един ден, пеша и напълно безплатно. Разбира се, може да си купите джелато или каноли по пътя, те са моята слабост…

1. Пирамида на Цестий (Piramide Cestia)

Пирамидата на Цестий е стратегически добро място да започнете тура си. До там се стига лесно с метро и пирамидата е разположена точно до метро станцията.

Пирамида на Цестий

2. Ботаническа градина (Розова Градина)

След като се отправите от Пирамидата на Цестий в посока Колизеум, непременно трябва да минете през Ботаническата градина на Рим с рози. Самата градина е разположена в непосредствена близост до Циркус Максимус, а розови инсталации има почти целогодишно. Вход свободен.

Рози в Ботаническата Градина на Рим

3.  Циркус Максимус (Circo Massimo)

Влизането в самите разкопки е платено, но конструкцията е впечатляваща и сама по себе си отвън. Ако имате късмет, може да попаднете на някое местно събитие, организирано в непосредствена близост до Циркус Максимус.

Фестивал на храна с местен произход пред Циркус Максимус

Ако ви остане време и искате да разгледате повече забележителности на път за Колизеума, може да се отбиете до Устата на Истината (Bocca della Verità), но там ще трябва да платите малка сума за вход.

4. Колизеумът (Colosseo)

Най-популярната атракция в Рим, Колизеумът не остава незабелязан. Лесно ще го намерите. Входът в разкопките е доста скъп и лично аз не съм влизала вътре. Самата конструкция е достатъчно впечатляваща дори отвън. Добре ще е да направите кратка почивка тук, защото ви очаква доста път из малките улички на Рим.

Дъга над Колизеума в Рим


Дъга над Колизеума в Рим

Непосредствено до Колизеума се намират Римския и Траяновия Форум. Няма как да ги пропуснете по пътя към следващата точка от моя маршрут.

Римски Форум


Траянов Форум

5. Площад Венеция (Piazza Venezia)

Дистанцията между Колизеума и Площад Венеция е обсипана с безброй много места за снимка сред древните руини на Рим. След като стигнете до площада, може да се качите нагоре по стъпалата и да се полюбувате на панорамна гледка на тази прекрасна част от Древен Рим.

Площад Венеция


Панорамна гледка на площада

Най-вълнуващата част от града тепърва предстои. Гмурнете се сред малки павирани улички и древни останки, за да стигнете до Ватикана и видите Папата. Вижте останалите пет места от моя маршрут в Част 2 на “Как да прекосим Рим пеша и безплатно?”:

0 Comments

Leave a Comment