Как да прекосим Рим пеша и безплатно? – Част 2

606 Views 0 Comment

Рим е един от най-романтичните градове в Европа и привлича туристи от цял свят. В Част 1 разгледахме едни от най-символичните забележителности на Рим, но сега е време да се потопим в романтичната част на града – малки улички и китни кафенета и ресторанти, ако сте планирали да направите предложение за брак, може би това е мястото.

Създадох един оптимален маршрут, в който може да обиколите Рим за един ден, пеша и напълно безплатно. Разбира се, може да си купите джелато или каноли по пътя, те са моята слабост…

Ако сте пропуснали Част 1 на маршрута, кликнете тук.

6. Фонтана Треви (Fontana di Trevi)

Изключително претъпкан с туристи, но изключително много си струва да се види. Фонтанът Треви е една от най-популярните забележителности в Рим, след Колизеума. Той присъства в множество каталози и филми и наистина е място, което трябва да посетите. Да, тълпите от хора са доста досадни, но като една популярна европейска столица, Рим е обект на посещение всекидневно и всеизвестно.

Fontana di Trevi

След като сте се насладили на Фонтана Треви, отправете се в посока Пантеона (Pantheon). Има маркировка и ако я следвате ще преминете покрай най-популярната джелатерия в Рим, която си има собствен фонтан от шоколад с размерите на цяла стена – Венчи (Venchi). И тъй като най-вероятно ще има дълги опашки от хора, малко по-нагоре из уличките се намира друг магазин на същата джелатерия. Няма нищо по-хубаво от това да хапвате джелато докато се любувате на гледката:

Из малките улички на Рим

7. Пантеонът

Пантеонът в Рим е построен като храм, който да служи за поклон пред всички богове.  Най-популярният символ, с който се свързва Пантеонът е т.нар. “Око” – отвор в тавана на сградата, който гледа към небето. Вход свободен.

Окото на Пантеона в Рим

8.  Площад Навона (Piazza Navona)

Площадът Навона е изключително красив и е идеално място за почивка след дългия преход в Рим. На площада намират изява много артисти, художници и музиканти, а комбинацията от древна архитектура и артистична атмосфера не спира да изумява посетителите със сменящите се багри през цялото денонощие.

Piazza Navona

9. Мостът на Ангелите (Ponte Sant’Angelo)

На път за Ватикана, минавайки покрай замъка на Sant’Angelo, ще преминете през Моста на Ангелите. От тук имате не само невероятна гледка към Ватикана и река Тибър, но целият мост е обсипан със статуи на библейски ангели. Не забравяйте да си пожелаете нещо! 😉

Мостът на Ангелите


Ангелска статуя на Ponte Sant’Angelo


Залез над Ватикана

10. Ватикана

След дългия преход на крак в Рим, гледката по време на залез слънце над Ватикана ще ви накара да забравите умората. Може да влезете безплатно в Базиликата Св. петър.

Залез над Ватикана


Базиликата Св. Петър

Ако ще посещавате музея във Ватикана, то няма смисъл да завършвате маршрута тук. За музея ви трябва поне един цял ден и затова е по-лесно да оставите Ватикана за същия ден. Вместо това, след Пантеона продължете към Площад Испания (Piazza di Spagna), Площада на Народа (Piazza del Popolo) и завършете деня си в Село Боргезе.

Площад Испания (Piazza di Spagna)


Площадът на Народа (Piazza del Popolo)

И като за финал, ето и екранна снимка от моя “крачкомер” в деня на този маршрут. Кой каза, че не може да спортувате докато сте на път? На мен ми изглежда тъкмо обратното 😉 Но какво да кажа, цялото това ходене пеша си заслужава всеки един метър!

Сборна дистанция на маршрута – 25-26км

Изпуснали ли сте Част 1 от “Как да прекосим Рим пеша и безплатно?”?  Не се тревожете, всичко е по-долу, само кликнете на статията:

0 Comments

Leave a Comment