Във възхита от брилянтния ум на твореца

396 Views 0 Comment

Създателите и мечтателите винаги са можели да си играят добре с вихъра в мислите ми.

Това е историята на едно момче, израстнало във ферма в Канзас, пратено на война на 17, а на 22 го виждаме да пристига в Лос Анджелис само с 40 долара в джоба и картонен куфар, пълен с надежди, планове и мечти.  Бил е уволнен от службата си в канзаски вестник поради „липса на креативност“. По-късно ще се сблъска и с банкрут, преди да успее да върже двата края.

„Може и да не го съзнаваш, но да те фраснат в лицето, може и да се окаже най-доброто нещо на света за теб.“

Този млад мъж не е бил обикновен. Светът ще го запомни по-късно като един от най-успешните предприемачи. Студиото с неговото име все още създава филми за малки и големи. Увеселителният парк, който той създава, посреща цели семейства за едно магическо изживяване.

Отгатнахте правилно, разказвам ви за сър Уолтър Елиас Дисни. От малка го цитирам със страст, когато ме попитат какъв е моят девиз.

„Ако си го представиш, значи можеш да го направиш.“

Точно този цитат беше надписан върху календара в детската ми стая. Постоянно го преписвах и рецитирах та чак до днес. Растях с Дисни, очаквайки анимационните филмчета по телевизията събота и неделя. Спомням си как за първи път ходих на кино, като пуснаха „Цар Лъв“. Научих се да чета с книжка за Симба. Започнах да рисувам първите ми герои, като прекопирах  кученцата от „101 далматинци“ и „Лейди и скитникът“. Разбира се, скоро след това почнах да импровизирам с мои собствени образи на кучета, котки, кончета, прилепи и магически създания. Аз съм само едно от многото деца, вдъхновени от филмите на Дисни.

„Може да правиш дизайни и да твориш, и да построиш и най-чудното място на света. Но си трябват хора, които да превърнат тази мечта в реалност“.

Уолтър е имал виждане. Също така е знаел , че отбор от хора може да постигне много повече от сам човек, независимо колко талантлив е той. Би било доста скучно и сиво, ако не се бяха събрали „деветте старчета“. Да си на борда на творчески екип, да обменяш идеи и споделяш опит, подсилва процесът на творчеството. „Въображиране“ (imagineering) е един от термините в речника на Дисни. Твърди се, че е имало три зали за обсъждане на проектите преди да се реализират. Първата е на „мечтателя“, следващата на „реалиста“, а третата на „критика“. Описанието на тази творческа методология може да се открие в интернет пространството. Много уроци можем да научим от Дисни, но бих предпочела да ви оставя да изследвате тези дебри сами.

„Продължаваме да се движим напред, да отваряме нови врати и да правим нови неща, защото сме любопитни и това любопитство ни води по нови пътеки.“

Вдъхновяващ ден, приятели спътници! Бъдете и мечтатели, и активни съзидатели!

0 Comments

Leave a Comment