Вдъхновението ни за ноември – Антонио Гауди (Барселона)

529 Views 0 Comment

Просто е невъзможно да не се влюбиш в градът, за който Фреди Меркюри и Монтсерат Кабайе пеят:

‘ I had this perfect dream
Un sueño me envolvió …‘

(Присъни ми се сън … )

И кой ли не е чувал за Гауди? Нима не сте? С удоволствие ще ви разкажа.

Ако някога сте били сред най-щастливите туристи на земята, би следвало да сте видяли Барселона. Тя е емблематично разпознаваема със стила Арт Нувó на известните си архитектурни шедьоври. Парк Гюел, Саграда фамилия, къщите Батьó, Ла Педрера (Каза Милá) и останалите са само част от забележителностите, които не трябва да пропускате като посетители.

Парк Гюел


Саграда Фамилия


Каза Милà (Ла Педрера)


Каза Милà (Ла Педрера)


Каза Батьó

В природата има всичко. Природата е вдъхновението, което дава живот на каталунския модернизъм. Науки като биология и физика се обединяват с изкуството. Формите на мидените черупки, структурата на растенията, движението на водата, противодействието на гравитацията са част от наблюдението на твореца и пресъздаването. Пленително е да се разходиш из къщата Батьó и да докоснеш повърхностите, специално проектирани да си поиграят с човешкото осезание за гладкост и грапавина, покой и динамика. Да не забравяме и за звука. Акустиката на мястото превръщат къщата в музикално изживяване. Същото се отнася и за сводовете в парк Гюел, където се провеждат много музикални събития. Гауди ни е сътворил преживяване за много сетива. Бих могла да разказвам още и още, но Барселона е и ваша история и ще се наложи да продължите сами от тук нататък.

Мечтая си за теб, Барселона! Нищо чудно, че Испания ми е слабо място. Пожелавам ви, драги пътешественици, да имате шанса, да посетите Барселона поне веднъж. Обзалагам се, че сърцето ви ще копнее да се завърне там отново. 😉

0 Comments

Leave a Comment